Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Όταν η μουσική ερωτεύεται την ποίηση


Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής παρουσίασε χθες στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Μικρή Σουίτα”, με μουσική επάνω σε ποιήματα της Κικής Δημουλά, τα οποία διαβάζει η ίδια.

Η “Μικρή Σουίτα” είναι ένας διπλός δίσκος, στο πρώτο μέρος του οποίου απολαμβάνουμε την αρμονική σύζευξη ποίησης και μουσικής και στο δεύτερο τις επτά συνθέσεις ως αμιγώς ορχηστρικό έργο. Το δημιούργημα τελειώνει με την ποιήτρια να διαβάζει με τη συνοδεία του συνθέτη στο πιάνο.
Ο Γιώργος Καζαντζής ξεκίνησε τον δίσκο ως ιδέα πριν από εξίμισι χρόνια. “Ο τρόπος με τον οποίο η Κική Δημουλά διαβάζει τα ποιήματά της με συγκλονίζει, είναι μουσική για μένα”, δήλωσε ο συνθέτης.
Οι μελωδίες του δημιουργού είναι “θεραπευτικές και αντιστικτικά δεμένες με τους στίχους της ποιήτριας”, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Λόλα Τότσιου. “Μας ταξιδεύουν σε παράλληλο τοπίο. Η Δημουλά μας πηγαίνει σε βάθος, αιχμηρά. Ο Καζαντζής σε πλάτος και εύρος με τη γενναιόδωρη και ειλικρινή μουσική του, που πηγάζει από το κέντρο της καρδιάς του. Η ενορχήστρωση είναι στιβαρή, διακριτική, ευφάνταστη, άλλοτε σκωπτική έως παράλογα χαρούμενη δίπλα σε αυτό τον στίχο”, επεσήμανε.
Γέφυρα συνάντησης μεταξύ των δύο δημιουργών αποτέλεσε ο συγγραφέας Γιώργος Κορδομενίδης. “Ο τρόπος που διαβάζει η Δημουλά τα ποιήματά της είναι σταθερά συγκλονιστικός, με τις παύσεις και το χρώμα που δίνει σε κάθε λέξη, αποδίδοντας τα συναισθήματα και τα νοήματα με αυθεντικότητα. Ο Καζαντζής, μέσα στο μουσικό περιβάλλον που αυτός δημιούργησε, επέτρεψε στην ποίηση της Δημουλά να διατηρήσει την αυτοτέλεια και τη μουσικότητά της”, τόνισε.
Ο συγγραφέας και ποιητής Τέλλος Φίλης μίλησε με θαυμασμό για την καλλιτεχνική αυτή συνύπαρξη: “Αν αφαιρέσουμε τα γεγονότα και τα συναισθήματα, μένει η μουσική του Καζαντζή σαν νερό, σαν μια θάλασσα πάνω στις πέτρες-λέξεις της Κικής Δημουλά. Είναι μια νέα πατρίδα και η εικόνα της, είναι δύο σύμπαντα που ενώνονται γιατί έχουν βαθιά ανάγκη να επικοινωνήσουν σε μια πατρίδα που λιγοστεύει”.
Τέλος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Έλλη Χρυσίδου πρόσθεσε για τους δύο δημιουργούς: “Ο λόγος της Δημουλά διεισδύει αιχμηρά στη σκέψη, στην ψυχή και μας τοποθετεί απέναντι ή μέσα στη μοναξιά, στην απώλεια, τη φθορά. Ο ήχος του Καζαντζή, γεμάτος ατμόσφαιρα και δονήσεις, χρωματίζει τη σιωπή και ‘μελωδίζει’ το άχρωμο, τοποθετώντας τον ακροατή ανάμεσα στο πραγματικό και στο όνειρο”.
Ποιήματα της Κικής Δημουλά απήγγειλαν ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσολακίδης και ο Τέλλος Φίλης υπό τη συνοδεία του Γιώργου Καζαντζή στο πιάνο. Ο βελούδινος ήχος του πιάνου αγκάλιασε τα βαθιά και γλυκόπικρα συναισθήματα που γεννούν οι στίχοι της Δημουλά σε ένα μαγικό πάντρεμα που προκαλεί συγκίνηση και δέος.

Συναυλία στο ΜΜΘ
Στις 20/4 του 2015 έχει προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συναυλία του Γιώργου Καζαντζή με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά την οποία θα παρουσιαστεί η “Μικρή Σουίτα”. Ο δίσκος κυκλοφορεί από το “Polytropon”.
Πηγή: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου